FAQ – Hvordan velge riktig nettmøteplattform

Fremover vil nettmøte bli mer og mer aktuelt å bruke til både jobb, arrangementer og hybridopptak, men valg av plattform er vanskelig. Når man som tjenesteleverandør skal «bruke» eksterne inn i arrangementet vil alltid det svakeste leddet i kjeden påvirke det totale resultatet. Så om man ikke kan gjøre ting 100% bør man klare å gjøre det 80% istede. Alternativet for noen er at det ikke går i det hele tatt.
Litt om de ulike plattformene
dStream Fjernopptak Pro
En intrigert tjeneste i vårt system STUDIO6 der Vimeo er strømmeleverandør av tjenesten. Gir det høyeste mulige kvaliteten på innlinje, det vil si at de som «ringer inn» deler høyeste mulig lyd og bildekvalitet mulig og oppdrive.
Fordeler
* Opptil 1080p bilde og høykvalitetslyd.
* Aktør kan dele sin skjerm.
* Regi kan velge hvem av deltakerne som er i hovedbilde, samt supre dem inn i bilde etter ønske.
* Sterk kryptering og sikkerhet.
* Kan brukes til hybridarranhementer for et høykvalitetsopptak / deltakelse.
* Faller deltaker ut må ikke grafikk og supring gjøres om på nytt når aktøren kommer tilbake igjen, link og id er stabilt fra første innlogging og man kommer bare tilbake på plassen man fikk tildelt i systemet, både teknisk og grafisk.
Utfordringer
* Krever en nedlasting på 6-8mbit og en opplasting på minst 2,5-4m/bit. Vi anbefaler minimum en 10/10 linje.
* Man ser seg selv i hovedskjermen «on air» når «du er på». Noen føler man ikke er i sync og opplever det som at «webcamera» henger. Mange forstår ikke at det man ser er «programbilde» og kan bli usikker. Man må se på løsningen som noe annerledes enn skype, teams og zoom.
* Krever en del prosessorkraft og maskinkraft, man bør ikke ha andre programmer og ting oppe i bakgrunnen. PC eldre enn 2018 er ikke å anbefale, ei heller ikke pcer kun laget for office og skolebruk.
* Må bruke egen server og maskinvare til bruk for Hybrid live arrangementer.
* Kun 5 deltakere på somtidig digitalt + host.
Zoom, skype og Teams
Disse tjenestene har blitt så tilnærmet like at for denne sammenligningen kan dem gjerne brukes sammen da krav og fellestrekk er like.
Fungerer som et klassisk «nettmøte» og i de fleste tilfeller går det automatisk, det har blitt noe folk er vant til å bruke.
Fordeler
* Normal god kvalitet 480-720p bilde og akseptabel lyd.
* Aktør kan dele sin skjerm.
* Bilde bytter automatisk når «programmet» hører en aktørs lyd.
* God kryptering og sikkerhet.
* Enkel og bruke, da de fleste har brukt en eller flere av tjenestene.
* Krever svært lite båndbredde, normalt fra 0,7mbit til 1,5mbit i både opp og ned. Bilde og lydkvaliteten justerer seg til nettverkets kapasitet.
Utfordringer
* Vanskelig og tildels umulig for regi og velge hvem faktisk aktør som er i hovedbilde.
* På grunn av «autoskalering» av bilde og lyd iht nettet så skjer det ofte at tjenesten velger det som fungerer lettest for linja, lyd og bilde kan i mange tilfeller være av kritisk dårlig kvalitet som i etterkant ikke kan brukes til nesten noe.
* Bilde bytter ofte av seg selv, man er derfor avhengig at «alle» muter seg selv når man ikke prater, dette i seg selv kan være en utfordring som skaper «uro» og unødvendig arbeid for deltakerne. Det blir for synlig og ser ut som et nettmøte enn som et fjernintervju.
* Tjenestene kan oppleves som ustabile til tider, skype har fordeler på noen områder men har ikke lenger prioritert support og har større nedetid enn de andre, så kvaltietsfortrinnet faller bort i usikkerheten.
* regi har i praksis ingen kontroll på lyd og bilde, alt går «automatisk» stort sett.
Så hva skal man velge?
Det er vanskelig valg, alt har fordeler og ulemper, ingen mirakeløsning som passer for alle, så her må man inngå kompromisser. Å det er det denne guiden skal hjelpe til med.
Først må du velge hvilke fordeler som er et krav og hva kan man unnlate seg. For noen er lyden viktigere enn bilde og motsatt. Noen ganger er båndbredde så essensielt at det blir det avgjørende punktet uansett.
Hvordan finne ut om man har godt nett?

www.speedtest.net er en gratis tjeneste som lar deg vite hvordan linje du har DER DU SITTER og ikke i huset. Bruker du kabel mellom pc og router vil du se din faktiske kapasitet tilgjengelig. Bruker du wifi kan det være infrastruktur i nettet som påvirker mye, radiostøy i området osv. En dårlig router kan også gi store utslag enda selve «nettet» er kraftig på kabel.
Les guiden til dagbladet her om hvordan du gjør en test
https://dinside.dagbladet.no/data/slik-maler-du-hvor-rask-nettlinje-du-har/60804039
Når du vet hva slags kapasitet linjen din har har du et godt utgangspunkt å vite om DU kan delta på et PRO møte eller om du bør bruke en av de mer vanlige løsningene. Som nevnt anbefaler vi en minimum linje på 10/10
Hvis du virkelig vil gå i dybden og nerde på hvor god PC (ikke mac) du faktisk har? Ja da kan du laste ned gratis en verdensstandarisert tester her: https://www.userbenchmark.com/Software
Det kalles Benkpress på Norsk og tester pcen maksimale nytte.
Har maskinen din under 6000 i totalscore (overall) vil vi anbefale å ikke bruke PRO.
Lykke til !